sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Extempore vaellusreissu Hossaan

Tiistaina alettiin miettiin torinrannassa, pahoja mansikoita syödessä, että mitä me nyt sitten tehtäis tällä viikon lomalla? Siitä kesti noin puoli tuntia, kun suunnattiin kirjastoon pläräämään retkeilykarttoja ja tunnin päästä oltiin jo pakkaamassa kamoja. Illalla yheksän jälkeen pysäköitiin auto Hossan luontokeskuksen parkkikselle ja suunta kohti lähintä laavua ja nukkumaan.


Keskiviikko oltiin jalkojen päällä kellon ympäri ja käytiin käveleskelemässä värikallioilla, tutkimassa kalliomaalauksia. Päivä oli täynnä hyviä ideoita. Kuten kierretään vaan vielä tuo Julma-Ölkky (Suomen suurin kanjonijärvi), eihän se ole ku 10 kilsan lenkki, johan me se ollaan tultu ja eihän tuossa kauaa menny! No vois aatella, että toisessa maastossa se kymppi on vähän pidempi ja tuskasempi. No jonkinlaisessa tahtotilassa sekin tarvottiin läpi ja vielä lähimmälle autiotuvalle kolmas vastaava. Oltiin myös niin tohinalla liikenteessä, että kahvi ja tee oli jäänyt matkasta ihan kokonaan. Onneksi mulla oli partiolainen mukana ja saatiin jotain lämmikettä keittelemällä kuusenkerkistä ja mustikanlehdistä joku teen korvike.



Torstai otettiin vähän rennommin, hiukan heikolla hapella olevan polveni kans ja tassuteltiin hiljakseen takasin autolle se reilut kymmenen kilsaa. Matkalla pieni pulahdus ensimmäisen yön laavun viereisessä koskessa, niin kehtaa taas ihmisten ilmoille. Eikä Ouluun takaisin ajo matkallakaan sen parempia ideoita ollut. Ajettiin sen tien ohi jota pitkin tultiin Hossaan ja päätettiin et ajetaan sitten muualta, täytyyhän päästä vitostieltä Ouluun päin jostain muualtakin. No juu pääsee Kajaanin kautta...



Fiksuista ideoista huolimatta reissu oli kiva! ...kunhan jalka vielä toipuu. Hossa oli ihan kiva paikka vaeltaa tuollaiset pari päivää. Vaikka reitit on aika lyhyitä ja suurimmaksi osaksi myös suhteellisen helppoja voi niitä yhdistellä vähän pidemmiksi matkoiksi näppärästi. Sesonki tuntui alkavan vasta kuun puolen välin jälkeen ja kaikki oli vielä kiinni. Julma-Ölkyllä olis ollut kioski ja voinut käydä 14 eurolla vene ajelulla kanjonijärvellä, viikon päästä. Vene olisi ollut varmasti miellyttävämpi vaihtoehto, samoin sieltä kehuttiin näkevänkin jotain. Toisaalta vielä ei ollut hyttysiä vaivaksi asti ja autiotupiin mahtui yöpymään. Autiotuvat tuolla nimittäin oli aika pieniä, eikä niitä ollut paljon joten en kiireisempään aikaan ehkä uskaltais laskea sinne mahtumisen varaan.


Pitäisköhän jonku hakia multa tuo Picasa pois? On aika kollaasipainotteiset kuvat...

2 kommenttia:

  1. Vau mitä maisemia! Olis kyllä virkistävää lähteä täältä kaupungista vähän tutkimusmatkalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu on ihan virkistävää olla välillä pari päivää ihan ilman kaupungin mölyjä ja puhelimen kuuluvuutta. Ja kyllä noita maisemia vaan löytyy ihan kotimaastakin, vaikka se välillä pääsee unohtumaan...

      Poista