sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Pätkis-kerroskakku


Ohje on peräisin uusimmaisesta Maku-lehdestä (josta taidan joutua tulevalla opiskelija budjettiin siirtymisellä luopumaan, ja voi kuinka se minua harmittaa, mutta lupasin itselleni vain yhden lehden!). Antti tätä itse toivoi synttärikakuksi ja minulle valkeni vasta kaupassa kun lapoin mahdottomia määriä suklaata koriin (olin kirjoittanut kauppalistan, mutten tajunnut), että tähän kakkuun uppoaa ihan järjettömät määrät suklaata, eikä tomusokerin ja voinkaan määrissä säästellä. Joten loppu tulos ei voi olla kovin pahaa! Sen verran ohjetta olen käynyt sörkkimään, etten omistanut yhtä enempää 18 cm vuokia (joita olisi tarvinnut kaksi) joten pienensin ohjetta vähän, josta johtuu osa omituisista ainemääristä, ja tein kakun vain yhteen suurempaan 24 senttiseen vuokaan. Kakku todellakin kannattaa antaa vetäytyä jokusen tunnin täyttämisen jälkeen, siitä tulee helpommin käsiteltävä ja sen ällömakeus tasoittuu. Kakku oli superhyvää, mutta kuten hiukka hämärästä kuvasta ehkä näkyy, kakun keskusta syystä tai toisesta päätti hävitä ja painua hiukan kasaan...


PÄTKIS-KERROSKAKKU

Pohja:

225g tummaa suklaata
150g huoneenlämpöistä voita
1,25 dl sokeria
1,25 tl vaniljasokeria
4,5 munaa (5 valkuaista, 4 keltuaista)
1,12 dl tomusokeria
2,63 dl vehnäjauhoja

Laita ortopohja vuoan pohjalle leivinpaperia ja voitele vuoka ja jauhota esim. hasselpähkinäjauhoilla. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Erottele munan valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Lisää keltuaiset voi-sokerivaahtoon yksitellen edelleen vatkaten. Pese ja kuivaa vatkaimet hyvin ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa, kunnes marenkivaahto on kovaa ja kiiltävää. Lisää voi-sokerivaahtoon suklaasula ja jauhot. Kääntele taikinaan lopuksi valkuaisvaahto. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175 asteessa n. 50 min. Anna pohjan jäähtyä täysin ennen kuorruttamista.

Kuorrute:

225g huoneenlämpöistä voita
450g maustamatonta tuorejuustoa
4,5 dl tomusokeria
2 ja 1/4 pussia Pätkis mini biteseja
187g maitosuklaata 

Vatkaa pehmä voi ja jääkaappikylmä tuorejuusto tasaiseksi. Vatkaa sekaan myös tomusokeri. Sulata Pätkikset ja maitosuklaa vesihauteessa. Anna hieman jäähtyä ja lisää suklaasula muuhun täytteeseen ja vatkaa nopeasti tasaiseksi. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Levitä kuorrute kakkulevyjen väliin ja päälle. Käytä kakun koristeluun esim. ylijäänyttä tummaa suklaata. Anna kakun vetäytyä ainakin pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti