perjantai 20. marraskuuta 2015

Todella hyvä kotitekoinen pizza

Opiskelijabudjetti on alkanut käymään lompakon päälle niissä määrin, että vuosia mukana kulkenut Maku-lehti joutuu nyt jäämään. Viimeinen numero sisälsi italia-teeman ja sieltäpä napattiinkin ihan älyttömän hyvä pizzapohjan ja tomaattikastikkeen resepti. Oululaisesta Cantinasta saa kyllä parempaa pizzaa, mutta niillä onkin kunnon uunit! Edellisenä iltana kohoamaan valmistettava pizzataikina ei ole mikään impulsiivisen kokin resepti, sen enempää, kuin tunteroisen keittyvä tomaattikastikekaan, mutta odottamisen väärti se on. Taikinasta tulee ohjeella äärettömän helposti käsiteltävää, jos osaisin pizzan pyörittelyn, se varmasti onnistuisi. (Kokeilin en osannut!) Uunissa pohja paistui napakan rapsakaksi, mutta ei liian kuivaksi ja kovaksi. Tämän ohjeen tomaattikastikkeella voisin kuvitella syöväni myös perinteisen margheritan ihan mielelläni. Ohjeilla tulee pizzaa ja kastiketta valtavasti, mutta tomaattikastike kestää pieniin rasioihin pakastamisen vallan mainiosti, joten sitä ei tarvi keittää läheskään joka pizzan teko kerralla. Pizzapohjien kohtalo meillä oli se, että teimme yhden ison pellin kokoisen pizzan kahdelle ja lehden ohjeen mukaan esipaistoimme loput pakkaseen pieninä (6 kipaletta) yhden hengen pizzoina. Jostain syystä meidän esipaistettavat pohjat vain alkoi näyttämään enemmän pitaleiviltä, mitä pizzapohjilta... Pakastimme ne silti, mutta uskaltaisin veikata tuoreen pizzapohjan olleen parempi vaihtoehto. Mietin kyllä voisiko pizzataikinan pakastaa ihan raakana, mutta testailut tässä asiassa jatkuu. Joten ellei sinulla ole 8 syöjää tai mielenkiintoa alkaa testailemaan taikinan pakastamista, pienennä toki ohjetta, ihan reilusti! Meillä asuu yksi juustohullu ja pizzaan ei kuulemma riittänyt yksi mozzarella pallo, vaan kaksi. Kuten kuvasta näkyy, juustoa kyllä riitti. Joten yhteen isoon pizzaan riittää varmasti yksi mozzarella, ellet ole ihan hulluna juustoon!






Pizza

Pohja:

25g hiivaa
6 dl vettä
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
n. 8 dl durumvehnäjauhoja
n. 5 dl erikoisvehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä

Tomaattikastike:

1 kg terttutomaatteja
4 valkosipulinkynttä
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl sokeria
2 tl suolaa
400 g paseerattua tomaattia
70g tomaattipyreetä
2 rkl punaviinietikkaa
0,5 dl tuoretta basilikaa
0,5 dl tuoretta oreganoa
0,5 dl tuoretta timjamia

+ mieleiset täytteet

Aloita pizzapohjasta (ja siis edellisenä iltana). Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja jauhoja niin paljon, ettei taikina tartu käsiin. Lisää öljy ja vaivaa 5 min. Ripottele kulhoon (oikein iso) jauhoja ja nosta taikina sinne, peitä se kelmulla ja nosta jääkaappiin. Anna olla ainakin 10 tuntia. 

Kalttaa ja kuutioi tomaatit. Kuori ja hienonna valkosipulit ja kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää tomaattikuutiot, suola ja sokeri. Anna hautua 30 min. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyre ja etikka. Anna hautua vielä toiset 30 minuuttia. Ihan lopuksi lisää sekaan hienonnetut yrtit. 

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kauli taikina valmiiksi vasta, kun olet esivalmistellut kaikki täytteet. Jaa taikina ainakin 4 osaan ja kauli sekä lisää täytteet. Paista 10-15 min.

Ja jos jotakin kiinnostaa minun turhanpäiväisiä löpinöitäni enempi ruoka, niin käykäähän katselemassa tämäkin: http://suolaisenmakeaabygitta.blogspot.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti