sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Lohisoppaa ja mansikkavaahtoa

Pyöräytin tuossa joitain päiviä takaperin reippaana tyttönä oikeen kunnon kermasen lohikeiton ja jälkkäriksi sitten vähän kevyemmän, mutta namin mansikkavaahdon. Sitten keittoa onkin syöty muutama päivä eväänä myös töissä. Keitoissa on se hyvä/huono puoli, ettei niitä oikeen viitsi tehdä kovin pientä annosta ja sitten niitä joutuu/saa syödä monta päivää. Mutta tämä oli sen verran hyvää, että pelkkää lientäkin hörppis useampana päivänä peräkkäin. Vaahto taas ei oo mitään säilyvintä vaahtomuodossa, joten koko satsin saa varautua syömään väkisin kerralla, pienempi annos olis jees kahdelle ihmiselle...


Lohisoppa

1rkl voita
silputtu sipuli
2 fond du chef liemihyytelö hommelia
1 vastaava kasvis versio
2 l vettä
n.10 mustapippuria
2 laakerinlehteä

Kuullotetaan sipulit voissa ja lisätään vesi + mausteet. Annetaan kiuhua hetkisen aikaa, että sipulit pehmenee. (Tietenki jos on ahkera niin noiden fond du chefien sijaanhan pistetään ihan vaan kunnon kalalientä pari litraa)

350g perunoita sopivina paloina
100g porkkanaa pienempänä kuin perunat
100g palsternakkaa paloina
4 dl kermaa
400g kuutioitua lohta
pippuria
suolaa
vähän sokeria
tilliä


Lisätään peruna ja vähän ajan päästä perään vihannekset. Keitellään kerma kasaan, toisessa kattilassa. Ja kun vihannekset on kypsiä lisätään kerma keittoon. Perään mausteet ja lohi. Kypsennellään vielä sen aikaa, että lohi on kypsää ja lopuksi tilli.


Mansikkavaahto
(riittää vähintäänkin neljälle)

n. 4dl pakaste mansikoita
3/4 dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
2 valkuaista

Soseutetaan vielä puolijäiset marjat. Vaahdotetaan valkuaiset, lisäillään sokerit joukkoon vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Vaahto on hyvä kun se on kiiltävää, eikä valu kulhosta. Sekoitetaan vaahto marjasoseen sekaan parissa erässä ja syödään heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti