perjantai 7. kesäkuuta 2013

Haparoivat ensiaskelet gluteenittomaan leivontaan

Siskoni on alkanut seurustelemaan joitain aikoja takaperin keliaakikon kanssa ja tämä on asettanut pieniä haasteita omien tarjottavien leivontaan. Muistan joskus koulussa tehneeni muutaman gluteenittoman leivonnaisen, mutta en muista niistä mitään, joten kyseisen leivonnaisten onnistuminen ja käytös hiukan jännitti. Lopputulokset oli kyllä täytekakkussa ja piirakassa ainakin itselle jopa yllättävän hyvät, pelkäsin nimittäin oikeasti joskus aikanaan maistamiani mauttomia keksin vastineita.


En tiedä olinko valinnassani täytekakku ja kinkkupiirakka vähän tylsä. Huomasin nimittäin googlettaessani gluteiinittomia reseptejä, että lähes ainoat vaihtoehdot oli lähinnä kakku/kääretorttupohja ja kinkkupiirakka. No olen luovempi sitten ensi kerralla!

Suolaisen piirakan kans pelkäsin lopputulosta täytekakkua enemmän, pystyykö piirakkaa edes leikkaamaan? Kaikki pelotteli, että gluteeniton murenee käsiin, taikina on tosi hankala leipoa ja kuivuuki ne nopeasti. Itse jotenkin kaipasin gluteenitonta ohjetta etsiessäni myös jotain infoa siitä miten nää käyttäytyy, joten ajattelin nyt kertoa edes pari juttua siitä mitä ensimmäisissä leipomuksissani havaitsin.

Gluteeniton jauhoseos on hyvin perunajauhon oloista ja ainakin täytekakkupohjaan tuli lisäksi myös perunajauhoja. Korppujauhot vuoan reunoilla korvasin mantelijauheella ja ne kyllä toimi ihan näppärästi, sain kakun aika nätisti irti vuoasta. Kakkupohja oli mielestäni rakenteeltaan oikein hyvä, gluteenittomat jauhot teki siitä paljon kuohkeamman mitä tavalliset vehnäjauhot. Paistamisen aikana mietin, että saakohan tuo väriä ollenkaan, mutta kyllä se ihan normin väriseltä lopulta näytti. Maku oli minusta ehkä vähän pliisumpi mitä ihan normi kakkupohjassa, mutta osaanpa ens kerralla panostaa täytteisiin enempi. Jotenki tuntui, et pelkkä kerma ja hillat kaipas tän pohjan kans vielä jotain.

Piirakka ohjeita selaillessa pistin merkille, että aika moneen lisättiin pohjaan jotain, kuten juustoraastetta, omenamehua yms. joten oletan, että ilman jotain makua tuovaa ainetta pohja on aika mauton? Piirakan tein vastana tarjoilu aamuna välttääkseni kuivumisen, jota ei ehtinyt tapahtua vielä seuraavaankaan aamuun mennessä, kun säästin sitä pari palaa ihan testi mielessä aamupalalle. Piirakan voi leipoa huoletta jo edellisenä päivänä. Taikina yllätti ainakin tässä reseptissä positiivisesti: taikina irtosi käsistä hyvin ja oli oikein helppo taputella piirakka vuuan pohjalle ilman, että käytin edes jauhoja käsissä. Uunissa pohja ei oikein ottanut väriä vaikka annoin sen paistua vähän ohjeen aikaa pidempään, joten se kai on vain ominaisuus. Leikatessa piirakasta sai ihan hyvin paloja, pohja oli kyllä erittäin haperoista ja mureaa, muttei huonolla tavalla.

Ainakin ensikosketus gluteenittomilla jauhoilla leivontaan oli hyvin positiivinen. Kaikille vieraille maistui gluteenittomat leipomukset ruokavaliosta huolimatta ja piirakanohje lähti jopa muutamalle mukaan. Voin sanoa, että uskallan leipoa jatkossa tarjottavat tarvittaessa koko porukalle gluteenittomana ja uskon, että kaikille kelpaa. Ainoa yhtäkkiä keksimäni huono puoli on kallis hinta mikä jauhopussille on isketty.

Piirakan ohje löytyi täältä. Täytettä muuntelin vähän itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti