tiistai 18. elokuuta 2015

Ilmapallomahasta eroon FODMAPilla?

Mahani on ollut tosi herkkä oikeastaan aina, en muista aikaa, etteikö se olisi turpoillut herkästi ja kipeytynyt. Milloin ummettaa ja milloin se menee silmän räpäyksessä sekaisin, varsinkin jos jännitän jotain. Muistan yläasteelta aamuja ennen ruotsin tunteja, kun istuin vessassa vatsa aivan sekaisin miettien uskallanko lähteä kouluun, kun vessa ei olekaan vieressä.

Meidän perheessä tätä kaikkea on pidetty ihan normaalina vain suvussa kulkevana piirteenä, koska äidilläni ja papallani on ihan samanlaiset vatsat. Eikä osa serkuistanikaan ole tältä välttynyt. Äitiäkin on joskus aikanaan vatsan takia tutkittu, eikä mitään selitystä silloin löydetty. Aloin kyseenalaistamaan jatkuvasti kipuilevaa vatsaa vasta, kun aloin seurustelmaan Antin kanssa. Hän ihmetteli, ettei tuollainen jatkuva, lähes päivittäinen vatsakipu voi olla normaalia ja miten maha voi näyttää välillä ihan siltä kuin olisin raskaana. En asialle kuitenkaan osannut oikein mitään tehdä, eihän vaivaan ollut ennenkään löytynyt vastausta. Jossain vaiheessa joku lääkäri vinkkasi kokeilemaan jotain pahan makuista jauhetta, jonka piti auttaa ummetukseen ja turvotukseen, mutta en kokenut siitäkään olevan apua joten jätin sen käytön aika pian.

Pikku hiljaa, kun lehdissä alettiin kirjoitella enemmän IBS:stä eli ärtyneen suolen oireyhtymästä aloin ihan itse diagnosoida vatsavaivani kyseiseen toiminnalliseen vaivaan sopivaksi, kakki piirteet täsmäsi. Pitkään sittenkin mietin, etten voi tehdä asialle silti mitään. Yritin välillä löytää jotain ruoka-ainetta pois jättämällä sopivia ruokia, mutta kaikki tuntui vain äärettömän turhalta. Ainoat mitkä varmasti pystyin liittämään vatsan ilmapallo efektiin oli sipsit, hapolliset juomat ja rasvainen roskaruoka. Joka tapauksessa vatsa oireili koko ajan. Ihan vahingossa satuin törmäämään fodmap-ruokavalioon. FODMAP on nykyään lääkärien suosittelema ruokavalio ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiville. Ruokavalion kieltolistahan näyttää ihan hirveältä, mutta ajattelinpa silti ettei sen kokeilemisesta ainakaan haittaa ole.Niinpä meillä nyt yritetään kahlata lävitse FODMAP -ruokia ja vain ikävöidään kanttarelleja, sipsejä ja kaikkia ihania leivonnaisia. Näin aluksi tuntuu nimittäin huomattavasti helpommalta vain seurata akuuttivaiheen oppeja ja karsia ruokavaliosta kaikki mitä ohjeistukset kielää. Kokeilen onneani niin kanttarellien kuin maitosuklaan ja avocadojen kanssa vielä myöhemmin! Kauhulla kyllä odotan, että mitä jos omat lempi ruuat onkin niitä joita en saisi syödä enää koskaan, jos haluan pitää mahan kunnossa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti