torstai 10. elokuuta 2017

Juoksuhaaste

Niille tiedoksi, jotka ei minua tunne (eli tiedä), että harrastin kilpajuoksua ja -hiihtoa koko lapsuuteni, joista juoksu oli ehdottomasti vahvempi. Kumpikin jäi yläasteellakokonaan, eikä 15 vuoteen käynyt mielessäkään edes yrittää lähteä juoksemaan, eikä paljon hiihtämäänkään. Serkkuni kuitenkin tempaisi reilu kuukausi sitten ja juoksi puolimaratonin, jonka jälkeen toki tälläisessä juoksija-suvussa heitettiin haaste. Useita veteraanien SM juoksuja voittanut pappamme lupasi minulle 50 euroa, jos juoksen myös puolikkaan. Tuo parempi puoliskonihan hiukan aluksi naureskeli, että et voi olla niin ahne, että viidenkympin takia alat juoksemaan. Mutta kieltämättä ajatus oli alkanut kummittelemaan itselläkin mielessä jo serkun suorituksesta kuullessani. Ja olisipa joku muukin konkreettisempi tavoite, kuin se juokseminen. 

Niinpä aloin googlaamaan mistä kannattaa aloittaa, enhän koskaan ollut aloittanut juoksua sohvan pohjalta ja rapakunnossa. Löysin sitten useammassakin paikassa kehutun aloittelijan juoksuohjelman, jolla tavoitellaan 10 kilometrin juoksua 11 viikon kuluttua. Ihmiselle joka on juossut joskus kilpaa alkupään treenit kuulostaa paperilla ihan naurettavalta. Kävele 5 min ja juokse 2 min, pidä tauko ja toista kotimatkalla. Tiesin, että siitä on lähdettävä, mutta silti naureskelin ajoille. Maanpinnalle kuitenkin tipahti aika äkkiä, kun viimeiset puolitoista vuotta on kulutettu istuen autossa 3 tuntia päivässä ja istuttu koneella opiskelemassa. 

Nyt on treenattu 4 ja puoli viikkoa ja juoksu aika on noussut 20 minuuttiin ilman taukoja. Juoksu-ohjelmassa luki tämän päivän kohdalla: "Vapaa. Hemmottele itseäsi olet kohta tavoitteessasi!" Ja koska viikko on tuntunut todella raskaalta kokonaisuudessaan päätin oikeasti vain olla, ostaa nachoja ja popsia guacamolea sohvalla. En kylläkään ole vielä moneen viikkoon tavoitteessani, saati edes tuon ohjelman mukaisessa tavoitteessa, mutta ehkä sen on vain tarkoitus tsempata. 

Oma ajatukseni oli, että juoksen ennen talvea sen 10 kilometrin lenkin, tämän ohjelman mukaan. Talven yli koetan vain pitää peruskuntoa yllä, jotta teiden keväällä sulaessa voisi alkaa tosissaan treenaamaan sitä puolikasta varten. Se minun täytyy kyllä sanoa, etten yhäkään ymmärrä niitä juoksusta intoilijoita, joiden mielestä se on niin ihanaa ja siitä tulee mahtava olo. Toki lenkkini eivät ole vielä hullun pitkiä, eikä kuntoni varmasti parhaimmillaan, mutta olen juossut ennenkin, juoksu ei tunnu koskaan ihanalta. Se on ihan hirveää rääkkiä ja ennen kaikkea tylsää. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti