maanantai 11. joulukuuta 2017

Bol, Kroatia

Silloin aiemmin syksyllä jäi tämä reissuteksti kirjoittamatta, kun säntäsi taas suoraa päätä matkalta harjoitteluun. Nyt taas päällimmäisenä mielessä on jo uudempi Madeiran reissu, mutta palataan nyt edes muutaman lauseen ja kuvan voimin myös sinne syyskuiseen Kroatiaan.



Eli me lennettiin Splitin läheisyyteen ja siitä bussin, lautan ja bussin avulla Bracin saarelle Bolille. Bol ei ole mikään bilehileen kohde, mutta jos halusi lähteä vain aurinkoon kerä äidin ja siskon, ja rentoutumaan niin se on oikein mukava kohde. Lapsiperheet varmasti viihtyvät myös. Rannat on saarella pääosin kivikkoisia, mutta vesi on lämmintä. Meidän hotellilta oli reilun kilometrin kävely Zlatni Ratin rantaan, joka onkin ilmeisesti isokin nähtävyys Kroatiassa kultaisine rantoineen, eikä siellä kivet uimista kyllä haitanneetkaan. Aurinkotuoli ja -varjo olisi maksanut jotain, mutta aivan hyvin aurinkoa otti pyyhkeen päällä rannalla tai aurinkoa pakeni rantabaarin varjon alle.



Olin ajatellut, että kävisin myös kiertelemässä Splitin vanhaa kaupunkia, mutta Bolilta mantereelle pääsy oli ainakin tuohon aikaan vuodesta niin vaikeaksi tehty, että luivutin. Sisko otti katamaraanin ja sompasi suoraan Bolilta Splitiin shoppailemaan, mutta Spilitissä oloon jäi aikaa vain muutama tunti, varsinkin kun paatti oli vielä tunteroisen myöhässä aikataulusta. Itse en siis viitsinyt lähteä katsastamaan Splittiä niin kiireisellä aikataululla. Manner-Kroatian tutkiminen jäi kyllä mietityttämään jatkoa ajatellen.

Vaihdoimme maisemia kuitenkin yhden päivän ajaksi ja kävimme risteilemässä Hvarin saarella. Laivamme parkkeerasi Hvarin satamaan ja siitä käveleskelimme ja nuuskimme kaupunkia ympäriinsä. Ihan mukava hieno kaupunki kapeine kujineen ja portaikkoineen. Ei siellä mitään suuria nähtävyyksiä ollut, kauniita maisemia ja linnoitus kaupungin päällä, mutta ihan miellyttävä päiväreissu muihin maisemiin.



Brac oli ihan miellyttävä rauhallinen pikku saari, jonka kiertää näppärästi autolla hyvinkin nopsaa. Otimme autoillen päiväreissun ja ehdimme hyvin käydä useammassakin kylässä, stopata uimaan ehkä saaren ainoalle kunnon hiekkarannalle, ja käydä katselemassa maisemia saaren korkeimmalla huipulla. En itse ole mikään etelän kapeiden teiden fani, mutta istun mielelläni kyydissä. Bracilla vielä kuvittelin, että osa teistä oli hiukan pelottavankin kapeita ja mutkaisia, mutta muutin mieleni, kun olen nyt kokenut myös Madeiran tiet. Bracilla on mukava ajaa ympäri saarta, jos ei yritä Supetariin, johon on mahdoton päästä keskustaan. Ja jos sattuukin pääsemään sinne,  niin ainakaan parkkia ei löydy, joten käytä aikasi paremmin: katsellen maisemia ja pienempiä kaupunkeja.


Kaiken kaikkiaan Kroatia kahden saaren kokemuksella oli kaunis ja siisti maa, jossa mielellään tutkisi luontokohteita enemmänkin. Mukaan tuomisiksi lähti lähinnä oliiviöljyjä (etenkin maustetut olivat tosi hyviä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti