keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Miten FODMAP -kuurin kanssa kävikään?

Ja jotta päästään eilisistä bataattiranskalaisista mahdollisimman kauas, niin otetaan käsittelyyn FODMAP. Testasin FODMAPpausta 2015, ja mainitsinkin sen aloittamisesta täälläkin. En vain tainnut koskaan palata aiheeseen enää myöhemmin. Lähinnä, koska en oikein silloin tiennyt mitä minun olisi siitä sitten pitänyt sanoa. No nyt 2 ja puoli vuotta myöhemmin tiedän.

FODMAPpasin tuolloin muistaakseni tuota akuuttia-vaihetta noin kolmisen viikkoa. Eli latasin siis puhelimeeni Monashin yliopiston FODMAP-appin (joka on sen jälkeen päivittynyt, ja on kätsynä apuna jälleen), ja suljin ruokavaliostani pois kaiken, mitä sen mukaan ei saanut syödä. Lisäksi koetin syödä niitä pienempiä annoksia ja suhteellisen säännöllisesti päivän aikana. Kolmen viikon aikana huomasin, että aluksi vatsa turpoili aika ajoin.  Se ei kuitenkaan ollut enää samalla tavalla kovin kipeä mitä ennen. Lopulta turpoilukin oikeastaan loppui kokonaan.

Tuon kolmen viikon jälkeen aloitin kokeilu-vaiheen, jolloin ruokavalioonsa sai alkaa ottamaan takaisin aina yhden ruoka-aineen kerrallaan. Sitä testataan pari - kolme päivää (jos se siis sopii). Jos jokin taas ei sovi vatsaa rauhoitetaan taas muutama päivä ja kokeillaan jotain muuta. No, tuo kokeilu oli se, mikä kaatoi minulla tuon edellisen FODMAPpauksen. Testasin muistaakseni valkosipulia, sipulia, sieniä, pastaa, ruista ja mitähän kaikkea... Taisin kuitenkin jaksaa testata ehkä kuukauden verran, kunnes totesin sen olevan hyödytöntä. Yhtäkkiä yhtään mikään mitä söin ei turvottanut. Niinpä koko FODMAP-ruokien miettiminen pikku hiljaa jäi pois. Onhan elämä tälläiselle herkkuperseelle paljon mielekkäämpää, jos saa syödä missä, mitä ja milloin haluaa.



Viimeisen vuoden ajan olen kuitenkin huomannut, että vatsani on palannut siihen pisteeseen mistä lähdettiin. Huomasin sen ensimmäisiä kertoja työharjoittelussa ollessani reilu vuosi sitten. Ajattelin sen johtuvan ruuista, joita meille lounaalla tarjotaan. Varmasti laitoskeittiössä käytetään valmista ja lisäaineita. Turpoilu tosin tuntuu pikku hiljaa palanneen myös lähes joka päiväiseksi vieraaksi. Olenkin miettinyt jo hyvän aikaa, että FODMAP-kuuri saattaisi olla taas ihan hyvä idea rauhoittamaan tilannetta. Jotenkin vaan tuntui, että tarvitsen muun elämän kannalta rauhallisemman hetken, jotta onnistun karsimaan ruoka-aineita oikeasti. On nimittäin mahdotonta vierailla missään näiden kaikkien ruokarajoitusten kanssa. Viimeinen puoli vuotta onkin mennyt aika monilla synttäreillä, tupareilla ja muissa ruokajuhlissa, joten vatsa kyllä tietää syöneensä mitä sattuu.

Nyt on siis taas hyvä hetki kokeilla uudestaan FODMAPia. Ajattelin, että otan tälläkin kertaa asiakseni testailla ruoka-aineita, ehkä löydän tällä kertaa jotain, joka ei oikeasti sovi. Jos lipsun taas tässä vaiheessa, ei se mitään, se on varmasti jo helpottanut oloani taas joksikin aikaa eteenpäin. Ehkä kuuriluontoinen vatsan rauhoittaminen onkin itselle se parempi vaihtoehto (vaikka kerran vuodessa, kuka tietää). En tiedä miten tutkijat, lääkärit tai ravitsemusterapeutit väitteeseeni suhtautuisivat. Olen kuitenkin miettinyt, että olisiko yhtäkkinen kaiken sopiminen vatsalle johtunutkin vain siitä, että se vatsassa jylläävä tulehdus, joka FODMAPin akuutissa-vaiheessa rauhoitetaan oli tosiaan parantunut. Hyvin voiva vatsani sitten sietääkin kaikkia ruoka-aineita vallan hyvin, hetken. Se ei ärsyynny mistään yksittäisestä, kunnes vatsa taas pikku hiljaa joutuu tulehdustilaan, jolloin se taas ärtyy kaikesta mahdollisesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti