perjantai 20. helmikuuta 2015

Työelämä kurkistus

Meillä koulutukseen kuului näin heti reilun kuukauden opintojen jälkeen kolmen päivän työelämään tutustuminen, joka oli kyllä todella kiva ja silmiä avaava kokemus. Koska ihan oikeasti se käsitys mitä bioanalyytikko lopulta tekee on ainakin itsellä ollut aikalailla suppea, se mitä olen oikeasti nähnyt on se tk:ssa tapahtuva verinäytteenotto.  Toki olen ollut tietoinen että niille näytteille myös tehdään jotain, mutta oli kiva päästä myös heti aluksi näkemään mitä se jotain ihan oikeasti on. Taas jotain aivosähkökäyriä ja rasituskokeita en edes ole mieltänyt bioanalyytikon tekemiksi.



Näin vasta alkaneena ja ihan yleistä teoriaa opiskelleena ei tietenkään voitu oikeasti mitään sairaalassa vielä tehdä. Tutustumisen aikana päästiin siis katselemaan millaista työtä esimerkiksi kliinisen kemian labrassa, veripalvelussa tai isotooppitutkimuksissa tehdään. Itse ainakin jopa yllätyin kun saatiin kurkata hematologian labrassa mikroskooppiin, kuinka hyvin "tavallinenkin tallaaja" erottaa sieltä eri soluja ja huomaa eroja terveessä ja "sairaassa" verestä. Patologian puolella päästiin jopa itsekin tekemään jotain, valettiin muutama kudospala parafiiniin ja nähtiin kuinka niitä leikataan. Mikrobiologian labrassakin päästiin katselemaan ja haistelemaan maljoja ja näkemään miten siellä työskennellään. Pääsin myös kahtena aamuna osastoille näytteenoton aamukierrolle, sekin tietty oli lähinnä seuraamista ja pientä avustusta, suonten kokeilua, putkien kääntelyä.

Kolmen päivän jälkeen olin kuitenkin paljon viisaampi ja käsitys tulevasta työstä oli huomattavasti laajempi mitä vielä alkuviikosta. On varmasti jatkossa helpompi hahmottaa myös tiettyjä teoria opinnoissa vastaan tulevia asiota, kun on edes vähän nähnyt jotain käytännössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti