sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Mango-Passionkakku gluteenittomasti ilman kananmunaa

Vietin tuossa jokunen viikko takaperin kolmekymppisiäni ja yleisön pyynnöstä tässä tulee resepti kivan raikkaaseen kermakakkuun, joka maistui myös sille gluteenittomalle vieraalle, johon kakut eivät yleensä uppoa, ilmeisesti kiitos banaanin! Alkuperäisen ohjeen nappasin Olivia-lehden Täydellinen ohje-osiosta ja kakkuhan oli gluteenittomuuden ja kananmunattomuuden lisäksi myös maidoton ja vege, mutta koska minulla ei ollut niille tarvetta korvasin juttuja ihan oikealla kermalla ja vegegeeliä liivatteella ja muutenkin vähän soveltelin ohjetta tietyin osin (koristelu). Täytteeseen tulevaa vaniljakastiketta ihmettelin jo ennen, kuin aloin leipomaan ja ihmettelen edelleen. Oliko ohjeesta unohtunut kastikkeen vaahdotus? Olisin nähnyt sen järkevämpänä, mutta ajattelin luottaa ohjeeseen ja katsoa kuinka käy. Kyllä tästä kakku näinkin syntyi, ja oikein hyväkin, mutta seuraavalla kerralla taidan silti vaahdottaa vaniljakastikkeen ensin, niin täyte voisi olla jämympää, nyt jouduin hyydyttelemään täytettä jonkin aikaa ennen kuin uskalsin nostaa toisen puolen kakkupohjasta täytteen päälle. Mietin kyllä myös, että  jos vegegeeli, joka alkuperäisessä ohjeessa on, toimii liivatetta nopeammin ja tämä vaahdotus tarve syntyi minulle itselleni vain siksi. Onko joku tehnyt tällä Olivian ohjeella ihan sen "oikea oppisen" version? Kuulisin mielelläni kommentteja sen täytteestä. Mutta siihen ohjeeseen! Kuvassa se mitä kakusta oli jäljellä, kun tajusin etten ehtinyt napata siitä yhtään kuvaa.


MANGO-PASSIONKAKKU

Pohja:

3,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl perunajauhoja
2 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
0.5 tl vaniljajauhetta
1 limetin raastettu kuori
100 g voita
1 iso banaani
2 dl sitruunalimonadia

Vuoan voiteluun:

voita
hasselpähkinäjauhoja

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Murskaa banaani soseeksi ja sulata voi. Sekoita banaanisose ja voi keskenään. Lisää seos jauhojen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada joukkoon limonadi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Aseta leivinpaperi halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuokaan. Voitele vuoka ja jauhota hasselpähkinäjauhoilla. Paista uunin keskitasossa n. 50 min. Tarkista kypsyys cocktailtikulla. Avaa vuoan reunat ja anna kakun jäähtyä. Itse laitoin tässä vaiheessa kakun pakkaseen ja kun otin sen pois leikkasin sen kohmeisena kahteen osaan. Mutta jos täytät kakun heti: Leikkaa se sahalaitaisella veitsellä kahteen (tai kolmeen) osaan.

Täyte:

1 mango
2 passionhedelmää
0,5 dl sokeria
0,5 dl limen mehua
4 liivatetta
2,5 dl kaurapohjaista vaniljakastiketta

Kuori mango ja leikkaa hedelmäliha teräskattilaan. Halkaise passionit ja kaavi hedelmäliha kattilaan. Lisää joukkoon limen mehu. Soseuta sauvasekoittimella. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna hedelmäsosetta kunnes se kiehahtaa. Purista liivatteet ja lisää lämpimään hedelmäsoseeteen. Sekoita, kunnes liivatteet on sulaneet. Anna jäähtyä hetki ja lisää vaniljakastike.

Kostutus:

n. 1 dl sitruunalimonadia

Koristelu:

5 dl vispikermaa
sokeria
vaniljasokeria
3-4 passionhedelmää
0,5 dl hyytelösokeria
1 dl vettä

Aseta puhdas leivinpaperi irtopohjavuokaan. Nosta alimmainen kakkulevy vuokaan. Kostuta limonadilla. Kaada täyte täyte ja anna olla jääkaapissa hetki, niin että täytte hyytyy hiukan ja toisen kakkulevyn voi lisätä täytteen päälle. Kostuta pohja taas limonadilla. Peitä kakkuvuoka kelmulla ja anna hyytyä yön yli. Irrota vuan reunat ja nosta kakku tarjoiluvadille. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla maun mukaan. Levitä kermavaahtoa ohut kerros koko kakun päälle. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen, kunnes liemi paksunee. Kaavi sitten passionhedelmien sisus ohueksi kerrokseksi kakun päälle, keskelle n. 2-3 cm reunoilta. Levitä kiille passionin päälle ohuelti vaikka pullasudilla. (Koristelin kakun keskustan passionista leikatuilla lohkoilla ja sivelin nekin kiilteellä, jotta ne ei nahistuisi niin äkkiä.) Pursota loppu kerma kakun reunoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti