tiistai 14. maaliskuuta 2017

Harrastuksena kätköily

Ajattelin ottaa geokätköilyn esiin, en niinkään esitelläkseni harrastustani tai geokätköilyä, vaan kummastellakseni ääneen: ihmisiä.

Meille esiteltiin geokätköily toissa syksynä ja vähän hurahdettiinkin kätköjen hakuun välittömästi, ja tongittiinkin niitä ensimmäisenä syksynä lumien tuloon saakka. Talvi lorvittiin ja odoteltiin, että purkit ja purnukat tulisi esiin lumen alta ja kesä aika taas niitä metsästettiin. Tänä syksynä ei tosin luovutettu, aika moni kätkö on lopulta sen verran ylempänä maasta, että niitä voi ihan hyvin metsästää näin talvellakin, osa on jopa paremmin saatavilla. Hommahan on ihan älyttömän hauskaa ja ainakin alueilla joissa on enemmän kätköjä saattaa ihan huomaamatta kulua kätköltä toiselle siirtyessä ja purkkia etsiessä koko päivä ulkoillessa.


Omaksi ihmetykseksi ja kummastukseksi olen geokätköillessä kiinnittänyt huomiota ihmisten välinpitämättömyyteen. Puhelimen kanssa gps-koordinaattien perässä pyörimisestä on tehnyt huomattavasti vähemmän epäilyttävän näköistä viime kesänä rantautunut Pokémonien metsästys, mutta ei sekään kaikkea ihmisten outoa käytöstä kätköillessä selitä, ja monet tapaukset ovat jo "ennen Pokeilua".

Olen kiipeillyt tässä kätköily harastuksen aikana keskellä kaupunkia puissa. Kiertänyt auki ties minkälaista pömpeliä kirskunnan säestämänä, vaikka ihan vieressä parkkiksella on vaihdettu renkaita. Tunkenut itseäni "sukellusveneeseen", tai muuten vain näyttänyt varmasti hyvin epäilyttävältä kopeloidessa jos jonkimoista talon reikää tai puunrunkoa. Ulkopuolisen silmiin minusta tuntuu, että olen joko joku hullu hiippari tai hajotan yhteiseen hyvään tarkoitettuja esineitä ja omaisuutta ja ketään ei kiinnosta yhtään. Välillä mietin, että joku soittaa varmaan pian poliisin tai vähintäänkin tulee kysymään mitä luulette tekevänne? Geokätköilyssä toki on ideanakin, että ulkopuolisille ei tulisi jäädä kiinni hommasta, mutta joskus tulee yllätetyksi tai tajuaa yhtäkkiä, että ihmisiä onkin lähempänä mitä oletti.
Vain yhden kerran sillankaiteita kopeloidessa, ruuvien löysyyttä kokeillessa ja sen ympärillä pyöriessämme meihin on otettu edes kontaktia (vaikka silloinkin varmasti meno oli epäilyttävää), ja tämäkin mies ohi ajaessa tuli vain kyselemään, että kauanko olette sitä etsineet? Oli itsellään ollut purkki hukassa jo useamman käynnin verran.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti